[O2FL] Podłączenie radia CB

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• [O2FL] Podłączenie radia CB

Zamieszczone przez exportsubripp
    dato znasz kogos kto swiadczy uslugi profesjonalnego wystawienia ogloszen na roznych portalach z dobrymi zdjeciami?
    Nie znam, zawsze się sam męczę (parę h trzeba poświęcić) ale są chyba tacy... Na allegro

Koledzy mogą mieć rację - silnik może być realną przeszkodą. Dla jednych za słaby i nie pod gaz, dla innych dziwnie mocny jak na tak małą pojemność, pamiętaj też, że wiele krąży opinii o awaryjności tych motorów. Skup się na ekonomii i nowoczesnym silniku + stan idealny i gwarancja... Dla mnie np. zdecydowanie za słaby do tej budy. Żonie Leona wzięliśmy z 1,4 z założeniem, że pójdzie na 150KM i uważam, że do spokojnej jazdy - LEONEM (!) - będzie ok. S2 w kombi przejechałem się w wersji TDI 140KM i... No po prostu nie... Leon 1,4/125KM fabrycznie jakośtam jeździ - szału nie ma...

Piszę, żebyś wiedział, że jak przeczytałem o "osiągach" w Twoim ogłoszeniu, to się uśmiechnąłem, a jakbym miał drążyć to bym uznał, że pewnie żyłowałeś silniczek ponad miarę skoro o tym wspominasz

Napisz ile KM, wystarczy. Ktoś kto go kupi, na pewno nie kupi go dla osiągów... Trudny do sprzedaży, silnik nie pasuje do tego auta, naprawdę...

Powodzenia.

[O2FL] Podłączenie radia CB

Gdzie to podłączyć?
    Załączone pliki

Komentarz

• toomasz
      Elegance
      • 2010
      • 910
      • Volkswagen
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Jeżeli chcesz na tymczasowo, to dokup wtyczke taką jak do zapalniczki.

Komentarz

• qbec
        Rider
        • 2010
        • 398

albo poczytaj temat o zakładaniu 12V począwszy od skrznki bezpieczników
        Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...

mój szkodnik

Komentarz

• SP9XWW
          Rider
          • 2009
          • 579

A ja bym spróbował wsadzić je do gniazdka. Pasują jak ulał, czerwony do lewej dziurki, czarny do prawej. Ciekawe jakim kolorem zaświeci wyświetlacz w radiu... :diabelski_usmiech
          Vy 73! de S!@w

Komentarz

• endryu
            RS
            • 2006
            • 3777
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

tylko się troszkę zadymi i będzie przyjemny zapach :szeroki_usmiech
            O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
            O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
            =================================================

Komentarz

• lampion
              Ambiente
              • 2010
              • 198
              • Octavia II (1Z3)
              • CLCB 2.0 TDI CR 140 KM

Namo dałeś popis inteligencji. Skoro jesteś informatykiem to powinieneś znać oznaczenia przewodów. Teraz pomyśl gdzie najprościej to podłączyć.

P.S. Kupujesz dobry samochód, a CB radio bez wtyczki?

Koledzy dajcie mu szansę może tylko źle sprecyzował pytanie

Komentarz

• innova
                Rider
                • 2011
                • 554

no fakt, iż nie pomogliście zbytnio koledze
                --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

Dziękuję za lawinę dobrych rad. Rozebrałem samochodową ładowarkę do telefonu i podłączyłem minus z boku a plus do bolca na środku, działa :-)

Teraz jadę na strojenie radia.

lampion, ja znam oznaczenia przewodów. Pytałem o to w kontekście czy jest w okolicy przednich foteli jakieś gniazdko czy kostka do której można to bez lutowania wpiąć, np, gdzieś koło bezpieczników labo w okolicach nóg.

lampion, CB radio akurat wygrałem i gdyby nie to pewno nigdy bym go nie miał. Jakoś nigdy nie byłem przekonany.

Przyznam że nie za bardzo podoba mi się z podpięciem CB do gniazdka zapalniczki. To już kolejny kabel które przeszkadzają.

Komentarz

• qbec
                    Rider
                    • 2010
                    • 398

Zamieszczone przez namo
                    Przyznam że nie za bardzo podoba mi się z podpięciem CB do gniazdka zapalniczki. To już kolejny kabel które przeszkadzają.
                    ja tak mam... conajmniej od 4 lat... i dalej jeżdżę na zapalniczce... :/
                    Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...

mój szkodnik

Komentarz

• SP9XWW
                      Rider
                      • 2009
                      • 579

Zamieszczone przez qbec
                      Zamieszczone przez namo
                      ja tak mam... conajmniej od 4 lat... i dalej jeżdżę na zapalniczce... :/
                      Tak jak nie przymierzając około 90% wszystkich użytkowników CB Radia w polskich autach...
                      Vy 73! de S!@w

Komentarz

• lampion
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 198
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CLCB 2.0 TDI CR 140 KM

namo najprościej to delikatnie wydłubać zapalniczkę (najpierw zobacz sobie taką wyjętą będziesz miał prościej i nie uszkodzisz swojej) i tam się podpiąć pod napięcie. Mam tak u siebie. Zobacz tematy o CB gdzie ludzie montują to będziesz miał większe rozeznanie. Pytania również zadawaj bardziej precyzyjnie bo to wywołało lekki uśmiech u wszystkich.

P.S. nie wiem jakie wygrałeś CB ale skoro jest tak wykończone to pewnie z górnej półki nie jest i nie sądzę żebyś przekonał się do jego użytkowania.
                        Pozdro

Komentarz

• locaj85
                          Rider
                          • 2009
                          • 482

Panowie, ja właśnei podłączyłem pod zapalniczkę i od pół roku obiecuję sobie, że podłączę do innego obwodu - przenosi mi zakłócenia z przedłużacza.

Czy jest możliwość podłączenia radia gdzieś do puszki bezpieczników z boku konsoli pod puste miejsce? Jeśłi tak to konkretnie gdzie, jak i jakim bezpiecznikiem zabezpieczyć?

Komentarz

Jak się dostać kabelkiem z kabiny do akumulatora w mojej Skodzie?

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8162
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez namo
                              a po pierona? Masz jakies szumy? Najlepiej do bezpieczników podłacz. A jak faktycznie chcesz do akumulatora to najlepiej nad pedałem sprzegła idzie wiązka....i tam sie mozna przedostac bez problemu
                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• locaj85
                                Rider
                                • 2009
                                • 482

Zamieszczone przez piotrek_os
                                Zamieszczone przez namo
                                a po pierona? Masz jakies szumy? Najlepiej do bezpieczników podłacz. A jak faktycznie chcesz do akumulatora to najlepiej nad pedałem sprzegła idzie wiązka....i tam sie mozna przedostac bez problemu
                                ja np mam szumów od cholery :evil: z suba na cb, teraz jeszcze z maty masującej na radio... masakra dlatego chcę odciążyć gniazdo zapalniczki.

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

w FL radzę bezpośrednio przy wiązce nie kombinować, bo jest to zupełnie inne rozwiązanie jak w O2 i niezwykle łatwo zrobić sobie kuku. Odpowiednie i bezpieczne miejsce do przejścia znajduje się ok. 5 cm pod wiązką i nie sposób tego zauważyć bez odsunięcia wykładziny.
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

Udało się! W tej uszczelce nad pedałem sprzęgła są nawet dwa miejsca do przekłucia żeby kabelek puścić. Potem odkręciłem śrubkę osłony tunelu i z przedłużką podjechałem do schowka "popielniczki", tam jest wpięte CB. Szumy zniknęły.

Komentarz

• hubi2000
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 601

Mam do was takie pytanie czy podlaczenie CB pod zapalniczke powoduje jakies zaklucenia,czy lepiej sie wpiac bezposrednio pod akumulator ?
                                      Cupra 2.0 TFSI 305KM/420Nm

https://www.youtube.com/watch?v=_SAtv9muPcE

Komentarz

Dobre radia nie mają standardowo wtyczki do zapalniczki. Lepiej od razu idź podpiąć pod akumulator.

Komentarz

• innova
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 554

Zamieszczone przez hubi2000
                                          Mam do was takie pytanie czy podlaczenie CB pod zapalniczke powoduje jakies zaklucenia,czy lepiej sie wpiac bezposrednio pod akumulator ?
                                          Śmiało podpinaj pod zapalniczkę, to moje ulubione miejsce (obwód zapalniczki w konsoli środkowej) w moim rozwiązaniu. Czy podłączysz pod zapalniczkę czy pociągniesz osobny kabel to rezultat będzie taki sam a od eliminacji zakłóceń są stosowne filtry zastosowane w urządzeniach stosowanych w pojazdach... zresztą patrząc na samą specyfikę transmisji AM w paśmie CB i właściwości pasma to nieomal tych układów mogłoby też nie być :wink:
                                          --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                          Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
                                          _______________________________________

Komentarz

• locaj85
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 482

panowie a jakim przewodem najlepiej zasilić CBradio?,
                                            W caraudio ma to duże znaczenie właśnie ze względu na zakłócenia i jakość.
                                            Czy są może ekranowane przewody, w których ekran będzie można podpiąć do minusa na aku i radia ?
                                            Jaki przekrój przewodu zastosować, aby było lepiej niż dobrze?

Komentarz

• wielb
                                              Ambiente
                                              • 2011
                                              • 188
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez lampion
                                              P.S. nie wiem jakie wygrałeś CB ale skoro jest tak wykończone to pewnie z górnej półki nie jest i nie sądzę żebyś przekonał się do jego użytkowania.
                                              Pozdro
                                              Moje CB (UNIDEN 520XL) też był tak wykończony a nie zamieniłbym go na żadne inne :szeroki_usmiech
                                              O2 FL COMBI 1.6 TDI CR CAYC[/url]

Komentarz

• innova
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 554

Zamieszczone przez locaj85
                                                jeżeli pytasz za zasilanie elektryczne to jakimkolwiek (autentycznie) i nie kombinuj nad tym nic a nic (żadnego filozofowania bo szkoda czasu mówić o zakłóceniach, po prostu załóż że ten problem użytkownika urządzenia nie dotyczy), naprawdę nie wiem kto nakecił tak sprawę z tymi zakłóceniami w zasilaniu, ale fantazje namieszały ludziom w głowach i wychodzi na to, iż zasilanie najlepiej byłoby podłączać światłowodem (nie zapomnieć uziemić płaszcz światłowodu dla lepszego odprowadzania zaindukowanych sygnałów 8) ). Dla własnej wygody i kogokolwiek kto przy nim będzie grzebał weź przewody czerwony i czarny (linka żeby Ci się nie łamał, średnica 0,75mm lub 1mm) gdyż w przeciwnym razie jak ktoś to kiedyś rozbieże to już nie złoży poprawnie - mechanicy kostek nawet nie potrafią wetknąć na miejsce (co wychodzi fajnie przy doświetlaniu zakrętów poprzez przeciwmgielne) a co dopiero ogarnąć kolory niestandardowe.
                                                _______________________________________

Komentarz

• locaj85
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 482

Zamieszczone przez innova
                                                  Zamieszczone przez locaj85
                                                  jeżeli pytasz za zasilanie elektryczne to jakimkolwiek (autentycznie) i nie kombinuj nad tym nic a nic (żadnego filozofowania bo szkoda czasu mówić o zakłóceniach, po prostu załóż że ten problem użytkownika urządzenia nie dotyczy), naprawdę nie wiem kto nakecił tak sprawę z tymi zakłóceniami w zasilaniu, ale fantazje namieszały ludziom w głowach i wychodzi na to, iż zasilanie najlepiej byłoby podłączać światłowodem (nie zapomnieć uziemić płaszcz światłowodu dla lepszego odprowadzania zaindukowanych sygnałów 8) ). Dla własnej wygody i kogokolwiek kto przy nim będzie grzebał weź przewody czerwony i czarny (linka żeby Ci się nie łamał, średnica 0,75mm lub 1mm) gdyż w przeciwnym razie jak ktoś to kiedyś rozbieże to już nie złoży poprawnie - mechanicy kostek nawet nie potrafią wetknąć na miejsce (co wychodzi fajnie przy doświetlaniu zakrętów poprzez przeciwmgielne) a co dopiero ogarnąć kolory niestandardowe.
                                                  no niestety mnie problem zakłóceń dotyczy od kiedy audio w aucie wspomaga subwoofer... ( bas pięknie przenosi się do CB, SQ i RF o 35% więcej trzeba skręcać niż przy wyłączonym radiu).

Komentarz

Pracuję...